Dinamik Arama Ağı Reklamları Nedir?
Dinamik Arama Ağı Reklamları (DSA) Google’ın geniş içerik hacmine sahip web siteleri ve e-ticaret siteleri için geliştirdiği; ancak tabi ki her web sitesine uygulanabilecek bir arama ağı reklam modelidir. Bu modelin en büyük avantajı ise işletmenizin sunduğu bir hizmet veya ürünü arayan kullanıcılara, ilgili sayfalarınızı göstermenin en kolay yolu olmasıdır. DSA modelinde, web sitenizin içeriği tamamen taranır ve ilgili anahtar kelimeler bulunarak reklamlarınız dinamik bir biçimde otomatik olarak oluşturulur.
Dinamik Arama Ağı Reklamlarının Sunduğu Avantajlar Nelerdir?
DSA modelinin sağladığı en büyük avantajı daha kısa sürede daha geniş kitlelere ulaşabilme şansını size sunmasıdır. Özellikle çok geniş ürün seçeneklerine sahip e-ticaret siteleri düşünüldüğünde, her bir ürün sayfası için ayrı ayrı anahtar kelime hedeflemek ve kampanya kurgulamak çok uzun bir zaman gerektirecektir. Bununla birlikte, ne kadar vakit ayrılırsa ayrılsın, her zaman hedeflemeyi gözden kaçırdığınız anahtar kelimelerin olması mümkündür. Bu noktada dinamik arama ağı reklamları sayesinde, arama motoru botları web sitenizin içeriğini tamamen taramaktadır ve sizin kaçırabileceğiniz anahtar kelimeleri de dahil ederek reklamlar oluşturmaktadır. Üstelik bu süreç tamamen otomatik olarak gerçekleştiği için işletmelere reklam kampanyası oluşturma sürecinde ciddi bir zaman avantajı sunmaktadır. Aynı zamanda, web sitenizde güncellenen içeriklere göre reklamlarınız da otomatik olarak güncellenir ve siz de her defasında kampanyaya yeni kelimeler eklemek veya gereksiz olduğunu düşündüğünüz kelimeleri çıkarmak gibi işlemlerle vakit kaybetmezsiniz.
Dinamik Arama Ağı Reklamları Nasıl Çalışır?
Google’da bir arama yapan kullanıcının kullandığı anahtar kelimeler, arama motoru botları tarafından web sitenizdeki içeriklerde yer alan ve sıkça tekrar eden kelimelerle eşleştirilir ve buna göre web sitenizde yer alan en alakalı sayfayı seçerek kullanıcının karşısına reklamı çıkarır. DSA modelinin, standart arama ağı reklamlarından ayrıldığı nokta da budur. Standart arama ağı reklamlarında, anahtar kelimeleri manuel olarak oluşturmanız gerekirken, DSA’de bu kelimeler botlar tarafından taranıp oluşturulur.
Dinamik Arama Ağı Reklamları Nasıl Oluşturulur?
- DSA oluşturmak için öncelikle bir arama ağı kampanyası oluşturulmalıdır.
- Kampanyaya bir isim verip hedef konum, kullanılması istenen diller ve bütçe gibi standart bilgiler girilmelidir.
- Daha sonra reklam grubu türü olarak sunulan Standart ve Dinamik türlerinden, dinamik seçilmelidir.
- Açılan yeni ekranda, web sitenizin adresi girilmelidir.
- Dinamik reklam grubu için size 3 adet hedefleme seçeneği sunulacaktır. Bu hedefleme modellerine ayrı bir yazıda daha detaylı yer vermekte fayda vardır. Ancak genel çerçevede bunlardan bir tanesini web siteniz için önerilen kategoriler, bir diğerini manuel olarak seçebileceğiniz belirli web sayfaları ve son seçeneği ise tüm web sayfalarınız olarak düşünebilirsiniz. Burada sizin için en uygun hedefi seçmelisiniz.
- Hedef belirlendikten sonra, reklamınızı oluşturma aşamasına geleceksiniz. Bu aşamada başlık ve nihai URL dinamik reklamların özelliği gereği otomatik olarak oluşturulacaktır. Ancak sizden açıklama alanlarını doldurmanız beklenecektir.
- Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra reklam kampanyanız yayınlanmaya hazır olacaktır.
Reklamlarınız yayınlanmaya başladıktan sonra, diğer reklam modellerinde olduğu gibi cihaz teklif ayarlamaları, reklam uzantıları, kitle hedeflemeleri, negatif anahtar kelimeler, reklam zaman planlaması ve teklif ayarlamaları gibi düzenlemeleri siz gerçekleştirebiliyor olacaksınız.
Dinamik Arama Ağı Reklamları Nasıl Optimize Edilir?
Farklı reklam metinleri içeren farklı DSA reklam grupları oluşturmak, hangi reklamların daha iyi çalıştığını karşılaştırarak görebilmeniz için size fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitliliği arttırmak, daha geniş kitlelere ulaşabilmeniz açısından da performansınızı olumlu yönde etkileyecektir. Bununla birlikte, reklam gruplarına dahil etmek istemediğiniz sayfaları mutlaka hariç tutmalısınız. Böylece, geri dönüşüm hedeflerinize uygun olmayan sayfalarınız bu reklam gruplarının içinde yer almayacak ve böylece bütçeniz gereksiz yere tükenmeyecektir. E-ticaret siteleri düşünüldüğünde, stokları tükenmiş ürünler hariç tutulması gereken sayfaların başında gelmektedir. Bu sebeple stok yönetimini doğru yapmak ve bunu reklam gruplarınıza yansıtmak oldukça önemlidir. Bununla birlikte Google’ın otomatik teklif stratejileri denenebilir. Böylece, Google sizin yerinize bu reklamlarınızı en optimum bütçelerle yönetebilir. Ancak burada, performans takibini çok yakından yapmanız gereklidir. Beklediğiniz performansı alamadığınızı düşündüğünüz durumlarda otomatik teklif stratejisinden vazgeçmelisiniz. Hem kampanya oluşturma sürecinde hem de performans takibinizle birlikte mutlaka negatif anahtar kelimeleri eklemelisiniz. Size faydası olmadığını düşünmediğiniz kelimelerin bütçenizi tüketmesine izin vermemelisiniz. Son olarak, tabi ki web sayfalarınızın SEO uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Teknik ve içerik SEO’su bakımından güçlü sayfalarınız hem botlar tarafından daha iyi ilişkilendirilecektir hem de reklamınıza tıklayarak sayfanıza gelen kullanıcılara daha iyi deneyim sunarak geri dönüşüm oranlarını iyileştirecektir. Bu da reklamlarınızın performansını yükseltecektir.
Özetlemek gerekirse, Dinamik Arama Ağı Reklamları, her gün birçok şeyi daha da otomatik hale getiren ve birçok işi en hızlı sürelerde, optimum bütçelerle ve maksimum verimle sunmayı hedefleyen Google’ın sunduğu bir reklam türüdür. Bu modelle reklam vermek daha basit hale gelmektedir. Zengin içeriğe sahip web siteleri veya Google reklamlarına yeni adım atan kullanıcılar için oldukça faydalı bir modeldir. Ancak kısa sürede, optimum bütçeyle maksimum verimliliğe sahip olma iddiası taşıyan reklamlar otomatik olarak oluşturulsa bile doğru olarak kurgulanmayan Dinamik Arama Ağı reklamları, takip edilmeyen ve ölçümlenmeyen performans, optimize edilmeyen verimsiz reklamlar reklam bütçenizin boşa harcanmasına neden olacaktır. Bu sebeple tüm reklam kampanyalarınızı yakından takip etmeli ve performans durumuna göre optimizasyon müdahalelerinde bulunmalı veya bunun için bir profesyonelden destek almalısınız.