Google Search Console ve Sorunları
Search Console uygulaması geçmişe kıyasla, üzerinden daha az işlem yapılabilir bir hal alırken, özellikle 2020 yılında Search Console tarafında manuel dizine ekleme işlemi gibi işlemlerin de geçici olarak askıya alınması aracın sorgulanmasına sebep olmuştu. Search Console, her ne kadar görünümü yenilese ve beta bazı ürünler sunmaya başlasa bile hâlâ yeteri kadar efektif olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.
Search Console üzerinden yapılabilen site haritası ekleme, canlı URL test etme gibi işlemler haricinde bir de manuel olarak dizine ekleme seçeneği bulunmaktadır. Ancak bu modülün, en fazla trafik lambası direklerinin üzerinde yer alan kırmızı ışık butonu kadar efektif çalıştığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır.
Google Search Console’un manuel dizine ekleme aracı da ne kadar yoğun kullanılırsa kullanılsın, arama motoru botları belli bir sıklık ve önceliğe göre sayfaları ziyaret etmektedir. Üstelik bu da sayfanızın dizine alınacağını garanti etmemektedir. Ayrıca, günlük yalnızca 10 adet sayfa için manuel olarak dizine ekleme talebinde bulunabilmek de bir diğer sorundur. Özellikle bir E-ticaret sitesi olarak özel bir kampanya dönemi için birçok ürün ve kategori sayfası oluşturduğunuzu düşünün. Eğer bir dizin problemi yaşıyorsanız ve bunu manuel olarak dizine ekle modülüyle çözmek istiyorsanız, muhtemelen hedeflediğiniz sonucu alamayacaksınızdır.
Son olarak, Google’ın Kasım ayında gerçekleştirmiş olduğu algoritma güncellemesinden sonra Google dizinine eklenme sorunlarıyla ilgili kullanıcı şikayetleri daha da artmıştır. Bu noktada ise aslında çok uzun zamandır varlığı süren Google Indexing Api tekrar gündeme gelmiştir.
Google Indexing API Nedir?
Bu uzun girişten sonra Google Indexing API’nin ne olduğunu açıklamak gerekirse, bu eklenti sayfalarınızı Google dizinine eklemek, güncelleştirmek veya kaldırmak için Google tarafından geliştirilen bir API’dir.
Aslında Google Indexing API, iş ilanları veya canlı yayın etkinlikleri gibi kısa ömürlü veya geçici içeriğe sahip sayfaların Google dizininde yer alması için geliştirilen ücretsiz API türüdür. Google bu API’nin yalnızca bu web sitelerinde işe yaradığını aktarmaktadır. Ancak sayfaların bir türlü dizine eklenmemesi, eklenen sayfaların ise tekrardan dizinden kaldırılması gibi problemlerin artmaya başlamasıyla birlikte API’nin kullanımı daha da yaygınlaşmaya başlamış ve ana amacının dışına taşmıştır.
Google Indexing API, birçok uzmanın görüşüne göre dizine eklenmeyi hızlandıran en etkili araçlardan biridir. Fakat bu özelliği kullanabilmek için Google Cloud Platform üzerinden bir hesap sahibi olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte, aynı zamanda bu özellikten yalnızca Search Console’da mülk sahibi olduğunuz web siteleri için yararlanabilirsiniz. API’nin günlük dizine ekleme talebi için limitleri ise Search Console’un sunmuş olduğu 10 adetin oldukça üzerindedir.
Google Indexing API ile Neler Yapılabilir?
- URL güncelleme özelliği sayesinde içeriğini güncellediğiniz sayfaların yeniden taranmasını sağlayabilirsiniz.
- URL kaldırma özelliği sayesinde ise web sitenizden sildiğiniz sayfaları Google’a daha hızlı bildirebilirsiniz.
- Dizin isteğinizin son durumunuzu öğrenebilirsiniz.
- Son olarak ise dizine topluca URL ekleme isteklerinde bulunabilirsiniz. Bu özellik için ise kotanın 100 olduğu bildirilmektedir.
Google Indexing API Nasıl Kurulur?
Yazının önceki kısmında da belirtildiği gibi öncelikle Cloud Platform’da bir hesap ve işlem yapacağınız web sitesinin Search Console mülk sahipliğini bulunduruyor olmanız gereklidir.
- Cloud Platform’da Gogle API Console’dan yeni bir proje başlatmalısınız.
- Projeyi oluşturduktan sonra yine aynı platform üzerinden bir hizmet hesabı oluşturmalısınız.
- Hizmet hesabınıza, projenizi eklemelisiniz.
- Hizmet hesabı açtıktan sonra, Hizmet Hesabı ID’sini kaydetmelisiniz ve hesabı oluştururken “hesabın sahibi” olarak oluşturmalısınız.
- Bu işlemlerden sonra hesabı kaydetmeli ve daha sonrasında bu hesap için bir JSON anahtar numarası oluşturmalısınız.
- Tüm bu işlemlerden sonra Search Console’a girip, hesaba daha önceden kaydettiğiniz Hizmet Hesabı ID’sini sahip olarak eklemelisiniz.
Tüm bu işlemlerden sonra artık web siteniz Search Console ve Google API Console entegrasyonu sayesinde bu özellikten faydalanmaya hazır hale gelmiş demektir.
WordPress altyapısına sahip web siteleri için, bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra kullanılabilecek bazı eklentiler sayesinde Indexing API’yi kullanabilir duruma getirebilirsiniz. İndirdiğiniz eklentilere, Google Index API’nin sağladığı JSON kodunu yapıştırarak artık konsolu kullanarak sayfalarınızı dizine gönderme, dizindeki sayfalarınızı güncelleme veya kaldırma gibi işlemleri yapabilirsiniz.
Yazıyı bitirmeden önce, Google’ın bu eklentiyi yalnızca belirli web siteleri için dikkate aldığını ve yalnızca bu web sitelerine ait sayfaların kullanması gerektiğini söylediğini bir kez daha vurgulamak gerekir. Ancak API’den faydalanan kullanıcılar gözle görülür iyileşmeler yaşadığını aktarmaktadırlar. Eğer siz de bu API’yi kullanmaya karar verirseniz, API’yi kullanmaya başladıktan sonra da yine mutlaka işlemlerinizi öncelikli olarak site haritanız üzerinden ve Search Console aracılığıyla yapmanız önerilmektedir.