Skip to main content

SEO, İngilizce Search Engine Optimization kelimesinin kısaltması olarak dijital pazarlama sözlüğüne giren ve Türkçe karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu olan kelimedir.

Adından da anlaşılacağı üzerine SEO; Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında gerçekleştirilen bir anahtar kelime sorgusunda, arama sonuç listesinde organik yani reklamsız olarak üst sıralarda yer almak için yapılan iyileştirme çalışmalarıdır.

 

SEO Süreçleri Nasıl İlerler?

SEO iyileştirme çalışmaları temelde site içi ve site dışı SEO çalışmaları olarak ikiye ayrılır. Site içi çalışmalar, iyileştirme düzenlemeleri yapılacak web sitesinin içinde gerçekleştirilen teknik SEO ve içerik SEO’su çalışmalarıdır. Teknik SEO; HTML kod düzenlemeleri, site hız çalışmaları, sunucu iyileştirmeleri, yapılandırılmış veri ve zengin sonuçların düzenlenmesi gibi optimizasyonları içerir. İçerik SEO’sunda ise meta başlık ve açıklama alanlarından başlayarak, görsel alt etiketleri, başlık etiketleri (H1, h2, h3, …) ve web sitesinde yer alan tüm yazılı içerikler SEO uyumlu olarak düzenlenir.

Site dışı çalışmalar ise aslında genel itibariyle itibar yönetimi ve otorite artışı elde etmeyi hedefleyen çalışmalar olarak özetlenebilir. Sıklıkla başvurulan dış link alımları (backlink), sosyal medya hesaplarının entegrasyonları, Google News, RSS çalışmaları gibi çalışmalar sayesinde diğer web sitelerinden, SEO çalışması yapılan web sitesine bir referans aktarımı söz konusu olur. Bu referans aktarımları sayesinde ise arama motorlarına, web sitenizin belli bir konuda otorite değeri taşıdığı sinyalleri gönderilir.

 

Anahtar Kelime Araştırması

SEO süreçleri ilk olarak web sitesi için değerli anahtar kelimelerin belirlenip, bu kelimelerdeki mevcut organik konumların saptanmasıyla başlamalıdır. Organik konumlara göre ve anahtar kelimelerin rekabet zorluk düzeylerine göre, bir SEO stratejisi oluşturulmalıdır. Anahtar kelime araştırma sürecinde mutlaka rakip web siteleri tespit edilerek, bu rakiplerin anahtar kelimelerdeki görünürlük düzeyleri, rekabet güçleri incelenmelidir. Bununla birlikte, anahtar kelime araştırma sürecinde birçok farklı araç vasıtasıyla anahtar kelimelerin hacimleri belirlenmeli ve yine bu araçlar vasıtasıyla, işinize yarayacak benzer anahtar kelime önerilerini dikkate almalısınız. Bir başka yazıda, anahtar kelime araştırmalarının nasıl yapılması gerektiğini detaylı bir biçimde ayrıca inceleyeceğiz.

 

Teknik SEO Süreci

Anahtar kelime listesi hazırlandıktan ve bu anahtar kelimeler ekseninde strateji belirlendikten sonra, ana sayfa ve önemli anahtar kelimelerin tetiklediği sayfalardan başlayarak teknik SEO çalışmalarına geçilmelidir. Teknik SEO kapsamında web sitesinin öncelikle sunucu servisinin iyi durumda olup olmadığı test edilmelidir. Daha sonrasında web sitesinin çevirdiği durum kodlarının incelenerek 300, 400 ve 500 durum kodlu sayfaların temizlenmesi gereklidir. Bunu takip eden süreçte canonical etiketleri, çok dilli bir web sitesiyle hreflang etiketleri, listeleme sayfalarına sahip ise rel=next ve rel=prev gibi kodlarının doğru kurgulanıp kurgulanmadığına bakılmalıdır. HTML kodlarla ilgili herhangi bir sorun kalmadıktan sonra ise site açılış hızının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Teknik anlamda yapılması zorunlu dediğimiz tüm bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ise yapıldığı takdirde arama motorlarının gözünde sizi daha değerli hale getirerek, rakiplerinizin önüne geçirme fırsatını size sunacak olan structured data, rich snippet çalışmaları yer almaktadır.

 

İçerik SEO’su Süreci

Teknik SEO’yu bir başka yazıda daha detaylı incelemek üzere kenarı bırakırken, teknik çalışmalarla eş zamanlı başlaması önerilen içerik SEO’sunu ele almak gerekecektir. İçerik anlamında yapılması gereken çalışmalar ise meta başlık ve açıklama düzeyinden itibaren başlamalıdır. Bir arama motorunun sonuç ekranında yer alan başlık ve açıklama kısımları mutlaka SEO strateji hedeflerinizde yer alan anahtar kelimeleri içerecek şekilde güncellenmesi gereklidir. Bunu takiben, her sayfanızın başlık etiketlerini ve görsel içeriklerin etiketlerini yine SEO uyumlu olacak şekilde, yani anahtar kelimeleri içerecek biçimde güncellemelisiniz. İçerik SEO’sunun en önemli kısmı ise bütün sayfalarınızda kullanıcıya doğru bilgiyi aktaran, kullanıcının arama niyetlerine karşılık veren, uzmanlık içeren, güvenilir ve otorite değeri taşıyan SEO uyumlu içerikler sunmaktır. İçerikler arama motoru botlarının okuması için değil, kullanıcının okuması için yazılmaktadır. Bu sebeple metnin uzunluğundan çok niteliğinin önemli olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.

 

Site Dışı SEO Süreci (Backlink)

Web sitesinin teknik ve içerik çalışmalarının büyük ölçüde hedeflenen seviyeye getirilmesinden itibaren ise site dışı SEO çalışmalarına başlanabilir. Teknik ve içerik anlamda güçsüz bir web sitesine, bir sayfaya yapılacak olan dış link çalışmaları hiçbir zaman istenen sonucu vermeyecektir. Zira ortaya henüz bir ürün çıkarmadan, o ürünün reklamını yapmak bir hüsrana sebebiyet verebilir. Ancak, kullanıcı deneyimi yüksek, teknik anlamda herhangi bir aksaklık yaşamayan ve içerik anlamında da güçlü bir sayfanın hem sosyal medya entegrasyonlarıyla hem de diğer web sitelerinden dış link alma çalışmalarıyla tanıtımı yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise, alınan dış linklerin organik olmasıdır. Yani, web sitenizin sunduğu hizmetlerle alakası olmayan, kendi otorite değeri düşük başka web sitelerinden alacağınız bir backlink, web sitenize faydadan çok zarar getirecektir. Bu sebeple backlink aldığınız platform mutlaka sizin web sitenizle bağlantılı olmalıdır.

 

Ölçümleme ve Raporlama

Site içi ve site dışı çalışmaların belirli bir düzene oturtulması ve çalışma planının büyük bir kısmı tamamlanmasından sonra, gözlemleme ve analiz süreçleri yoğunlaşır. Tüm süreç boyunca yapılan çalışmalar kontrol edilir, herhangi bir sorun saptanırsa müdahale edilir. Ayrıca organik anlamda pozisyon iyileşmeleri, trafik değişimleri gözlemlenir ve diğer hedefler ölçülür ve raporlanır. Bu sayede optimizasyon sürekli olarak devam eder ve en iyiye ulaşmak hedeflenir.

 

SEO ile Ücretli Reklamların Farkı Nedir?

SEO ile ücretli reklamların en temel farkı, ücretli reklam sonuçlarında yer almak için arama motoruna, bir anahtar kelime için ödeme yapmanız gerekirken, SEO çalışmaları neticesinde aynı anahtar kelimenin organik sonuçlarında üst sıralara ücretsiz olarak yerleşilebilir. Bu sayede SEO çalışmaları, markaların reklama olan bağlılığını azaltmaktadır. Bununla birlikte, SEO çalışmalarının neticesinde sayfalarınızın optimize edilmesiyle beraber, reklamlarınızın kalite puanında da bir iyileşme söz konusu olacaktır, bu da bir anahtar kelimenin maliyetinin azalmasında etkili olacaktır. SEO ile ücretli reklamların bir diğer farkı ise sürdürülebilirliktir. Ücretli reklamlar tamamen reklam bütçenize bağlıdır. Bütçenizin tükenmesiyle birlikte, bütün varlığınız o an son bulur. Ancak SEO, bir dijital pazarlama stratejisidir. SEO çalışmalarının etkileri uzun süreli olarak kalıcıdır ve bütçe değişkeninden tamamen bağımsızdır. Ancak tabi ki ücretli reklamlarda bütçenizi tanımladığınız andan itibaren yayına geçme şansınız varken, SEO bir strateji süreci olduğu için, sabır ve süre gerektirmektedir. Yapılan SEO çalışmalarının neticesinin aynı gün alınması beklenmemelidir.

 

SEO Neden Önemlidir?

Aslında SEO ile ücretli reklamların farkına değinilen başlıkta SEO’nun önemine değinilmiştir. SEO, her şeyden önce anlık alınan bir aksiyon değildir. SEO bir dijital pazarlama stratejisidir. Bu sebeple, mutlaka bir yol haritası ve planlar dahilinde oluşturulmalıdır. Çalışmaların sonuç vermesi zaman gerektirdiği gibi, çalışmanın etkileri de uzun süre devam eder. Bu sayede de reklama olan bağımlılığı azaltarak, sürdürülebilir bir strateji meydana getirir. Aynı zamanda elde edilen organik sıralamalarla birlikte marka bilinirliği arttırılır, web sitesine sağlanan ücretsiz trafik sayısı arttırılır. Böylece de bu artan trafik üzerinden elde edilen gelir arttırılabilir.

Bu sebeple, işletmeler reklama bağlılığını azaltmak, arama motorlarında kalıcı bir varlık elde etmek, pazarlama maliyetlerini azaltarak kârlılıklarını arttırmak için mutlaka SEO yatırımı yapmalıdır. Uzman ve tecrübeli SEO danışmanları tarafından oluşturulan doğru stratejilerle sürdürülebilir bir başarı hedeflenmelidir.

Bizimle İletişime Geçin





    Bizimle İletişime Geç