Arama motoru optimizasyonu, yani SEO temelde üç adet bileşenden oluşmaktadır. Bunlar teknik, içerik ve backlink adımlarıdır. Google algoritması içinde yer alan 200’ün üstünde sıralama faktörü aslında bu üç başlık altında toplanmaktadır.
İşin terminolojik detaylarına girmeden, SEO’nun çalışma mantığını anlamak isteyen ve SEO’yu en temelden öğrenmek isteyenler için teknik SEO, içerik SEO’su ve link inşasını (backlink) kendime ait bir örnek üzerinden anlatmak ve açıklamak isterim.
Teknik SEO Çalışmaları
Çok işlek bir cadde üzerinde bir mağaza açtığınızı düşünelim. Aslında Google ve diğer arama motorlarını bu işler caddeler gibi düşünebiliriz. Google ise hiç şüphesiz dünyanın en işlek caddesidir. Google’ı bir Champs-Élysées, bir Fifth Avenue veya bir Oxford Street olarak hayal edebilirsiniz. Web siteniz ise sizin mağazanızdır. Mağazanız için bir dükkân bulduktan sonra, bu dükkânı kiralamak için bir sözleşmeye sahip olmanız gerekir. Aynı zamanda işletme açabilmek için de vergi levhası, ruhsat, birtakım başka resmi evraklar edinmeli ve gerekli vergilerinizi ödemeniz gerekir. Aslında, o cadde üzerinde bir mağaza işletmek isteyen herkesin yerine getirmesi gereken bu zorunlu işlerin her birini teknik SEO olarak düşünebiliriz. Bir domain satın almak, bir sunucu servis hizmeti almak gibi işlemler zorunlu işlemlere örnek olarak gösterilebilir. Temel düzeyde, belli başlı gereksinimleri yerine getirmemeniz durumunda, dünyanın bu en işlek caddesi üzerinde kiraladığınız dükkânı işletmeniz mümkün olmayacaktır.
Bütün yasal işlemleri yerine getirdiğinizi varsayalım. Sıra geldi, mağazanızın içini dekore etmeye. Raflarınızı, her müşterinin erişebileceği yüksekliklerde tutmalı, reyonlar arasında yeterince mesafe bırakmalı ve böylece mağazaya gelen müşterilerin mağaza içinde kolayca gezinmesini, rahat hareket edebilmesini sağlamalı, sıkışmasını engellemelisiniz. Bununla birlikte, dükkânın içini çok fazla reyon ve raflarla doldurmamalısınız ki mağazanıza aynı anda yeterince müşteri girebilmeli. Aksi halde hiçbir müşteri uzun süreler boyunca kapıda kuyrukta beklemek istemeyecektir. Bu örnekleri ise site içi link yapısı, sayfalar arası gezinme kolaylığı ve site açılış hızı gibi teknik SEO maddeleri olarak ele alabilirsiniz. Dekorasyon ve tasarım tamamen mağaza sahibine bağlıdır. Aynı cadde üzerindeki tüm mağazaların tasarımı birbirinden farklı olabilir. Bu sefer ruhsat, vergi levhası ve diğer resmi işlemler gibi zorunlu olmasa da eğer mağazanızı müşteri odaklı bir biçimde tasarlamazsanız, müşteriler mağazanızda vakit geçirmeyi sevmezse, dünyanın bu en işlek caddesinde sizinle aynı hizmeti sağlayan diğer mağazalara gideceklerdir. Bu sebeple teknik altyapınız müşteri memnuniyeti gözetilerek gerçekleştirilmelidir.
İçerik SEO Çalışmaları
Mağazanız için gerekli tüm izinleri aldınız ve en iyi mimarlarla birlikte mağazanızı dekore ettiniz. Müşteriler için adeta bir deneyim merkezi olabilecek ve dış dünyayı onlara unutturabilecek kadar eşsiz bir tasarıma sahip mağazanız olduğunu varsayalım. Şimdi sıra, bu güzel mağazayı birbirinden ilgi çekici, çok çeşitli ürünlerle doldurmaya geldi.
Her şeyden önce cadde üzerinde dolaşan insanların ilgisini çekecek albeniye sahip bir vitrine sahip olmanız gerekir. En ilgi çekici ürünlerinizi, yine müşterilerin ilgisini çekecek kampanya ve duyurularla vitrinde sergilemelisiniz. Böylece potansiyel müşterilerinizle ilk etkileşimi sağlayabilir, onların ilgisini çekerek, onları mağazanıza yönlendirebilirsiniz. Bu vitrin aslında sizin, web sitenizin karşılama sayfası olan ana sayfanızdır. Ancak vitrin tek başına yeterli değildir. Çünkü müşteriler mağazanın içine adım attıktan sonra yeterli çeşitlilikte ürün görmek isteyeceklerdir. Eğer mağazanızın kapasitesi ölçülerinde yeterli ürün çeşitliliği sağlamazsanız, bir süre sonra müşterileriniz yeterince ürün çeşitliliği olmayan mağazada vakit geçirmek istemeyecektir. Ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun, az sayıda ve yenilenmeyen, sürekli aynı ürünlerin yer aldığı bir mağaza bir süre sonra müşterilerin ilgisini kaybedecektir. Bu durumda da müşteriler, ürün çeşitliliğinin daha fazla olduğu mağazalara gidecektir. İşte bu ürünleri, web sitenizin içerikleriyle bağdaştırabilirsiniz. Web sitenizde mümkün olduğunca geniş çeşitlilikte içerikler sunmalısınız ve içerikleriniz daima güncel kalmalıdır. Aynı zamanda birbiriyle ilgili içerikleri birbirine yönlendirmeli ve böylece kullanıcıları web sitenizde daha uzun süre tutmayı hedeflemelisiniz. Bunu da bir mağazada birbiriyle ilgili, birbirini tamamlayan ürünleri yakın veya yan yana reyonlara yerleştirmek gibi düşünebilirsiniz. Vitrininizle ilgisini çektiğiniz müşterileriniz, mağazaya adım attığı ilk andan itibaren, sunduğunuz ürün çeşitliliği, ferah mağaza tasarımınız ile onların bu yolculuğunu kasada sonlandırmayı hedeflemelidir. Ancak bunu yaparken, onların alışveriş deneyimini olumsuz bir biçimde etkileyecek şekilde, karışık bir mağaza düzeni sunmamalı, aradığı ürünleri onlara kolay bir şekilde onlara sağlamalısınız. Bütün bunları yaparken, müşterilerin sürekli olarak arkasında olan bir satış görevlisi gibi davranmamalısınız. Müşteri bu durumdan bir süre sonra rahatsız olarak mağazanızı terk edecektir. Yani, bir web sitesinde kullanıcının karşısına sürekli pop-up metinler çıkarmak, her bir içerikte satış kaygısı gütmek, kullanıcılarla aranızdaki bağı zayıflatarak, kullanıcıların web sitenizi terk etmesine neden olacaktır. Bu sebeple, samimi ve güler yüzlü bir mağaza sahibi olarak hareket etmelisiniz.
Link İnşası (Backlink)
Müşteri odaklı yaklaşımınız meyvesini verdi teknik altyapı anlamında eksiksiz tasarlanmış, hiçbir yerde bulunmayan ürünleri bile müşterilerine sunan mağazanızda işler yolunda gidiyor. Her gün mağazanız yeterince kalabalığa ulaşıyor ve bu kalabalıktan da güzel bir gelir elde ediyorsunuz. Ancak, dünyanın en işlek caddesinde yer alıyorsunuz. Yani sizin için hâlâ çok fazla potansiyel var. Henüz ulaşamadığınız çok sayıda potansiyel müşteri sizi bekliyor. Bir şekilde onlara ulaşmanız lazım, ama nasıl? İşte bunun da yolu, mağazanızın duyurusunu yapmaktan geçiyor. Tabi ki mağazanızın reklamlarını yapabilirsiniz. Ancak bu reklam maliyetlerine girmeden mağazanızın duyurusunu yapmanın da bir yolu var.
Mağazanızda o kadar kaliteli bir hizmet verdiğinizi düşünün ki, bulunduğunuz caddenin sembol mağazalarından biri olduğunuzu varsayın. Öyle ki, bir yer tarif etmek için, önünde buluşmak için, zaman geçirmek için ve alışveriş yapmak için herkes sizin mağazanızı adres gösteriyor. Mağazanıza gelen her bir müşteri, bir başka tanıdığına sizin mağazanızı öneriyor. Bu sayede organik olarak, hiçbir harcama yapmadan mağazanıza her geçen gün daha çok müşteri geliyor. İşte aslında bu da başarılı bir link inşası (backlink) anlamına gelmektedir. Alanında uzman, otoriter ve güvenilir bir web sitesi olarak, diğer web sitelerin sizi kaynak olarak, otorite olarak göstermesi başarılı ve tamamen organik bir link inşasıdır. Tabi ki siz daha kısa sürede daha çok kişiye ulaşmak adına binlerce el broşürü, kartvizit bastırıp bunları arabaların camlarına, apartman kapılarına ve hatta yerlere saçabilirsiniz. Ancak bu tarz bir duyuru çalışması hem marka algınızı düşüreceği gibi hem de potansiyel müşteriler için irrite edici bir duruma yol açabilir. Aynı zamanda bu broşürler sizinle alakasız yerlerde, mağazanızı ziyaret etme mümkünatı olmayan kişilere de dağıtılabilir. Ayrıca yerlere saçtığınız broşürlerden dolayı, çevreye zarar verdiğiniz gerekçesiyle cezai yaptırımlarla da karşılaşabilirsiniz. İşte bunu da zararlı web sitelerinden alınan paket backlinkler gibi düşünebilirsiniz.
Teknik SEO, içerik SEO ve link inşasını biraz eğlenceli bir anlatımla, kendi geliştirdiğim bir benzetme üzerinden bu yazımda size aktarmak istedim. Bu sayede ismini sıklıkla duyduğumuz SEO’nun çalışma mantığını, felsefesini daha somut bir şekilde aklınızda canlandırmanızı hedefledim. İşin terminolojik ve daha teknik detaylarına girmeden önce teknik detayları bu şekilde bir örneğe oturtarak canlandırmanın SEO’nun çalışma mantığını anlamak için yardımcı olacağına inanmaktayım. Bu sayede SEO çalışmalarını yaparken neyin neden yapıldığını temellendirmek de daha kolay olacaktır.